Goedkope vluchten

Om goedkope vluchten te vinden zijn er een 4 dingen waar je rekening mee moet houden.

Prijzen worden hoger naarmate de vertrekdatum nadert

Het is algemeen bekend dat de prijs van vliegtickets sterk bij de verschillende aanbieders, terwijl u voor dezelfde vlucht aan het kijken bent. Er gaan ook geruchten dat luchtvaartmaatschappijen cookies op computers van consumenten achterlaten om zodoende de prijzen van de vliegtickets voor deze consumenten kunstmatig hoog te houden. Als de consumenten op een later moment terugkeren op de website van de luchtvaartmaatschappij dan zou de prijs hoger zijn. In een onderzoek van de Universiteit Twente is gebleken dat dit in werkelijkheid niet het geval is. De prijs van een vliegticket wordt door fluid pricing tot stand gebracht. Met fluid pricing proberen de luchtvaartmaatschappijen de bezettingsgraad van het vliegtuig zo hoog mogelijk te leggen. Als u dus naar een bepaalde vliegtickets zoekt bepaalt het systeem op basis van een aantal kenmerken de prijs, waaronder het aantal beschikbare plaatsen, de verwachte bezettingsgraad en het aantal dagen tot de vertrekdatum. Hierdoor stijgt de prijs van een vliegticket naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.

Prijzen fluctueren gedurende de dag

De luchtvaartmaatschappijen houden bij het bepalen van de prijs er rekening mee dat zakenreizigers overdag boeken en dat deze meer te besteden hebben dan consumenten. De prijzen van vliegtickets zijn hierdoor lager in de avond en de ochtend, want dan boeken zakenreizigers minder vluchten.

Prijzen verschillen per aanbieder

De aanbieders van vliegtickets zijn grofweg in drie categorie├źn in te delen. De continentale luchtvaartmaatschappijen, low cost carriers en vergelijkingssites. De vergelijkingssites houden rekening met zowel de continentale luchtvaartmaatschappijen als de low cost carriers. Het aanbod van de vergelijkingssites is veel groter en door de inkoopkracht kunnen deze goede prijzen bedingen. De prijs van de vliegtickets kan echter nooit lager zijn dan bij de luchtvaartmaatschappijen zelf, ook niet bij een last minute. De luchtvaartmaatschappij daarentegen hebben een beperkter aanbod van vliegtickets (denk aan beperktere mogelijkheden, zoals 1 vlucht per dag).

Algemene informatie voor goedkope vluchten

Hieronder zijn een aantal weetjes opgenomen die van belang zijn voor het vinden van goedkope vluchten:

  • Een vlucht is bij luchtvaartmaatschappij zelf goedkoper dan bij een vergelijkingssite. Deze berekent namelijk ook nog een commissie.
  • De luchthavens Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht zijn goedkoper dan Schiphol.
  • De vluchten voor 7.00 uur ’s ochtends of na 21.00 uur ’s avonds zijn goedkoper. Iedereen wil een vlucht overdag, waardoor er relatief weinig aanbod is en veel vraag.
  • Vliegroutes die meer worden bevlogen zijn goedkoper dan vliegroutes die minder worden bevlogen. Een lijnvlucht van Amsterdam naar Dubai is bijvoorbeeld goedkoper dan een vlucht van Amsterdam naar Al Ahli.
  • Een vliegticket met 2 hele weken tussen de vertrek- en aankomst is relatief goedkoper dan een vliegreis van 12 dagen. Voor een vliegticket van een maand geldt hetzelfde.
  • Een complete vliegvakantie (vliegticket, transfer en hotel) is in de regel goedkoper dan een los vliegticket door de reisorganisaties goedkopere tarieven berekend krijgen.