Low cost airlines

Wat zijn low cost airlines?

Low cost airlines zijn de prijsvechters tussen de luchtvaartmaatschappijen. Met een lagere servicegraad, minder comfort, hoge bezettingsgraad en geen intercontinentale vluchten heeft het minder kosten per vlucht en kunnen lagere prijzen worden aangeboden. Ze vliegen vaak naar de bekende Europese hoofdsteden, echter wel op de kleinere vliegvelden die in de buurt van deze steden liggen. Een voorbeeld hiervan is Londen, waar gevlogen wordt op Londen Stansted, Luton en Gatwick. Bekende low cost airlines zijn Ryanair, EasyJet en Vueling. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse low cost airlines.

Waar moet je nog meer aan denken?

Alles wat u extra wil tijdens de vlucht zal u extra kosten, zoals bagage, online inchecken, instappen met prioriteit, eten, drinken en stoelwijzigingen. Deze prijsvechters werken ook met fluid pricing waarbij u bij een vroeg boeking weinig betaalt. Hierdoor kunt u door lange tijd voor de vertrekdatum vliegtickets aan te schaffen goedkope vliegtickets kopen. Het begrip lastminutes is hierdoor niet bekend bij low cost carriers.

Wat zijn de voordelen

  • Lage prijzen
  • Goedkoop parkeren

De low cost carriers bieden vliegtickets tegen lagere prijzen aan doordat de gemiddelde bezetting hoog is, er gevlogen wordt vanaf kleinere luchthavens en minder eigen personeelskosten worden gemaakt. De parkeerkosten zijn voor de reizigers vaak goedkoper doordat het parkeren bij kleinere luchthavens goedkoper is dan bij grote luchthavens.

Wat zijn de nadelen?

  • Weinig service
  • Extra vervoerkosten
  • Extra toeslagen

Voor de lage prijzen kan je veiligheid verwachten, maar ook weinig service. Alles wat extra is zal extra voor betaald moeten worden. De vervoerskosten van de luchthaven naar uw accommodatie zullen lichtelijk hoger zijn doordat de afstand van de luchthaven naar de stad groter is. Vaak zijn daar echter wel goedkopere opties, zoals een goedkope bus tussen Londen en Stansted, beschikbaar. Bij de low cost carriers kan het ook voorkomen dat er extra toeslagen voor bijvoorbeeld administratie worden berekend op een vergevorderd stadium van het boeken van de reis.